Dvorana 2022 - DVORANA SLÁVY RAKOVNICKÉHO BIGBÍTU

menu
Přejít na obsah
3. Koncert
3. výroční koncert Dvorany slávy rakovnického bigbítu se vydařil
 
Třetí výroční koncert Dvorany slávy rakovnického bigbítu spojený s oceňováním významných skupin a muzikantů probíhal trošku v jiném duchu než dva předcházející. Uvádění do Dvorany slávy se uskutečnilo nadvakrát. Protože ocenění se týkalo i skupin Brutus a Kyklop a tří jejích členů (Vladimír Hasal, Milan Křížanovský a František Matějovský), využili jsme koncertu Brutusu na Tyršově koupališti 15. září 2022 a v jeho rámci jsme předali ceny jak kapelám, tak i hudebníkům.  
V sobotu 15. října 2022 byl na programu III. výroční koncert v Kulturním centru Rakovník. Do Dvorany měly být uvedeny čtyři skupiny z let 1980-1985 a 14 hudebníků a osobností spjatých s rakovnickým bigbítem, z toho dva už jen In Memoriam.
Tento koncert začal netradičně. Dva dny před jeho začátkem jsme dostali z Prahy nepříjemnou zprávu, že náš ambasador Pavel Sedláček, legenda českého rock and rollu, byl hospitalizován v nemocnici se silnou bronchitidou. Bohužel, za tak krátkou dobu se nám nepodařilo najít adekvátní náhradu. Všichni oslovení adepti již měli na sobotu 15. 10. program. Oslovili jsme proto starostu města Rakovníka Luďka Štíbra, zdali by se role ambasadora ujal. Ochotně nám vyhověl a spolu s Honzou Šváchou a Milanem Zimmermannem předával oceněným certifikáty o vstupu do Dvorany.
A ještě jeden poznatek jsme učinili. Posunuli jsme začátek koncertu z obvyklé 19. na 18. hodinu, abychom nekončili tak pozdě. Jak se ukázalo, nebyl to právě šťastný nápad. Nakonec jsme začali o půl sedmé, ale lidé se začali do kulturního centra hrnout stejně až jemně po devatenácté. Poučení pro nás: neměň nic, co funguje! Na bigbít se přišlo podívat kolem dvou stovek příznivců, z toho 160 platících.
Jako první byli uvedeni do Dvorany dva zesnulí hudebníci. Za klávesistu Mirko Beneše (Omicron, Meditace, Bonpary ad.) převzala cenu jeho dcera Linda Lakiová, a za zpěváka Milana Štelcla (Elektronik, Brutus, Kyklop) jeho bratr Ivan. Poté patřilo pódium první kapele Rock Caffe Valdek s frontmanem Mojmírem Konečným. Zahrála devět převážně vlastních písní, ale také připomněla punk-rockovou éru (Dancing Barefoot) nebo blues-rock (The Thrill Is Gone).
Po skončení jejího setu si přišli pro ocenění zástupci čtyř výrazných skupin 80. let. Do Dvorany byly uvedeny kapely Kufr, K.O. Lekce, Nový rock a Profous. Následovalo vystoupení druhé skupiny – Hradního Dua. 14 písní, irských a skotských lidových a autorských z pera frontmana Milana Zimmermanna, nenechalo nikoho v poklidu a taneční parket se zaplňoval. Z pódia zazněly známé songy jako Dudlování, Gypsy Joe, Holka má rozmilá, Rybí trh, Nelson Mandela a další.
První šestici oceněných muzikantů tvořili Milan Let (Meditace, K.O. Lekce, Nový rock ad.), Tomáš Baroch (Reflektor, K.O. Lekce, Nero ad.), Josef Hejda (Kamelot, Meditace, Belladonna ad.), Miroslav Kejla (Lucifer, Kufr, Nový rock, K.O. Lekce ad.), Mojmír Konečný (Sojka, Bonaventura, Bonpary ad.) a Milan Franc (Omicron, Bonaventura, K.O. Lekce ad.).
Třetí skupinou, která osvěžila sobotní večer, byla Smečka. Kapela vystoupila nově ve čtyřčlenné sestavě, když kytaristu Jiřího Bořánka, bubeníka Zoliho Kilácska a baskytaristu Šimona Polana doplnil klávesista František Mutinský. Kapela zahrála osm skladeb, polovinu z dílny Jiřího Bořánka (Kámoš, Moje milá, Cocain, New Blues) a polovinu světové rockové klasiky (Bad Moon Rising, Come Together, Albatross, Running On Faith).
Z další šestice oceněných se dostavili tři: Jindřich Sinkule (Eminence, Kufr, Nový rock ad.), Miroslav Urbánek (Profous, Trapeři, Rychtáři, Okolokomína ad.) a zvukový mistr Zbyněk Mištera (K.O. Lekce a mnoho dalších). Z důvodu nemoci se omluvili Jan Porubčan (Kamelot, Kyklop, Brutus, The Undertakers) a zvukař a technik Jiří Týřl (Nový rock, Telex 77). Z osobních důvodů nedorazil Jiří „Mrazík“ Jirásek (Aspirant, Lucifer, Nový rock ad.). Všem třem budou certifikáty o uvedení do Dvorany předány individuálně. V současné době má Dvorana slávy 28 skupin a 77 hudebníků a osobností se vztahem k rakovnickému bigbítu, z toho 15 In Memoriam.
Finále večera patřila show skupiny Nový rock s frontmanem Jindrou Sinkulem. S kapelou si jako host zazpíval i její bývalý člen Miroslav Jirásek. Zaznělo 10 vlastních skladeb, mezi nimi např. Žhavá láva, Bílá křída, Starý desky, Pivní opera ad.
Chtěli bychom poděkovat všem, kteří přispěli k parádnímu průběhu sobotního večera. Zejména přejícímu Městu Rakovník a osobně starostovi Luďku Štíbrovi, našim spolupořadatelům – Kulturnímu centru Rakovník, zvukařům Vlado Pejsarovi a Petru Hinkovi, štědrým sponzorům – společnosti Procter&Gamble-Rakona, Pekařství Špáňa Šanov, Pivovaru Bakalář, Grillu U Tomáše Lubná, Řeznictví a uzenářství Vrábík Kněževes a Autostopu Rakovník. Dále asistentkám Aleně a Janě Mackovým, Honzovi Šváchovi a Milanovi Zimmermannovi, „zákulisním včeličkám“ Iloně Grófové a Vlastíku Benešovi, fotografům Jardovi Plaierovi a Pepovi Rodovi, kameramanu Vláďovi Horovi a samozřejmě všem účinkujícím muzikantům.
 
Tomáš Bednařík, Jiří Röll a Marcel Šimša, zakladatelé Dvorany slávy rakovnického bigbítu
Fotogalerie z koncertu a předávání
Autory fotografií jsou Jaroslav Plaier, Josef Rod, Luděk Blovský, Polatka, Eva Vaněčková, Pavla Šilhavá a Ladislav Humpál.
Na třetím koncertu DVORANY SLÁVY RAKOVNICKÉHO BIGBÍTU hráli
Odkaz na video Dvorana 2022
Created WebSite X5
Designed by Marcel Š.
Copyright © Dvorana slávy Rakovník 2019 - 2024. Všechna práva vyhrazena
Návrat na obsah